
آزمون یوس (YÖS) چیست؟
آزمون یوس ترکیه (آزمون YÖS ) ، آزمون ملی مختص دانشگاه های دولتی ترکیه می باشد که تا سال 2010 میلادی زیر نظر سازمان سنجش ترکیه در یک زمان و یک روز به صورت سراسری در شهر های مختلف ترکیه مانند استانبول، انکارا، ازمیر و… برگزار می شد اما در سال 2012 میلادی طبق بخشنامه جدید این آزمون به طور جداگانه در هر دانشگاه برگزار می شود.
مهمترین و معمول ترین راه ورود به دانشگاه های ترکیه از مقطع دیپلم و دبیرستان می باشد. برخلاف کنکور ایران که به صورت جامع و سراسری برگزار می گردد، و همانطور که ذکر شد در کشور ترکیه این آزمون در هر دانشگاه مجزا، جداگانه و در تاریخ متفاوت اقدام به برگزاری آزمون می کند. برگزاری آزمون یوس تقریبا از اواخر فروردین ماه شروع می شود و تا اوایل خردادماه ادامه می یابد.
تقریبا تنها 10% از دانشگاه های ترکیه اقدام به برگزاری آزمون یؤس فقط در شعبه خودِ دانشگاه مربوطه می نمایند (موغلا، آلانیا، تکیرداغ و …) بقیه دانشگاهها علاوه بر خود دانشگاه در شهرهای بزرگ ترکیه اعم از استانبول، آنکارا، ازمیر، وان و … نیز شعبه برگزاری آزمون در نظر میگیرند.
آزمون یوس در ایران
برخی از دانشگاه ها در ایران نیز دارای شعبه برگزاری این آزمون می باشند. خالی از لطف نیست بدانید در سالهای اخیر فقط دانشگاه استانبول موفق به برگزاری آزمون آنهم فقط در شعبه تهران شده است.
امتحان دیگر دانشگاهها همواره در ایران به دلایلی کنسل شده است، حتی آزمون یوس دانشگاه استانبول که قرار بود پارسال در شهر تبریز برگزار گردد لغو گردید و هزینه آزمون تا امروز نیز مسترد نشده است.
بنابراین توصیه میگردد در بازه ی زمانی برگزاری آزمونها در شهر استانبول یا آنکارا ساکن شده و در امتحانات شرکت نمائید و در صورت نیاز و ثبت نام امتحان دانشگاه هایی که فقط در شهر خود شعبه برگزاری دارند، در طی یک سفر یک روزه به محل آزمون مراجعه کرده و در نهایت به شهر استانبول یا آنکارا بازگردید.
بسیاری از سوالات متداول شما:
آزمون یوس شامل چه درس هایی می باشد؟؟
این آزمون شامل دروس هوش، هندسه و ریاضی است. برخی از دانشگاه ها مانند دانشگاه اگه، سلیمان دمیرل، سلجوق، گیرسون و چند دانشگاه دیگر در سوالات آزمون YOS خود از اطلاعات عمومی هم استفاده می کنند.
آزمون یوس چند سوال دارد؟
آزمون یوس ترکیه دارای 80 سوال می باشد و بودجه بندی سوالات برای هر درس در هر دانشگاه متفاوت است.
هزینه ی ثبت نام آزمون یوس چه مقدار است؟
بنابر انتخاب داوطلب، بسته به رشته و ثبت نام یک یا چند آزمون این هزینه متغییر می باشد.
هزینه هر آزمون برای هر دانشگاه متفاوت است و به صورت تقریبی از 50 تا 400 لیر متغیر می باشد.
اعتبار آزمون یوس چقدر است؟
اعتبار آزمون یوس دانشگاه های مختلف یک الی دو سال است. دانشگاه هایی مثل دانشگاه استانبول یکسال اعتبار دارد و آزمون یوس دانشگاه های دانشگاه آتاتورک و آنکارا دارای دو سال اعتبار می باشند.
دفترچه آزمونهای یوس و زبان برگزاری آزمون
در سالهای نه چندان دور مهارت زبانی (انگلیسی یا ترکی) تقریباً به درد داوطلبانِ آزمونِ یؤس نمی خورد به دلیل اینکه تمامی سؤالات به زبان ریاضی و سؤالاتِ هوش نیز به صورت شکل و بدونِ توضیح روی سؤال بودند؛
بنابراین هر داوطلبی از هر کجای دنیا با مشاهده سؤال متوجه موضوع شده و جواب را انتخاب می نمود اما در سالهای اخیر بیشتر دانشگاه ها به سؤالات مفهومی روی آورده اند و داوطلبان بعضاً با سؤال چند سطری مواجه می شوند.
معمولاً بیشتر دانشگاه ها علاوه بر دفترچه سؤالِ ترکی، دفترچه انگلیسی نیز در اختیار داوطلبان قرار می دهند البته برخی از دانشگاه ها انتخاب زبان بیشتری بر عهده داوطلب گذاشته و دفترچه به زبان عربی، روسی، آلمانی و … نیز به چشم می خورد.
معدود دانشگاه های برگزار کننده ی آزمون یوس دفترچه فارسی نیز منتشر می کنند که برخی از آنها متأسفانه حاوی ترجمه های استاندارد نمی باشد.
آیا حتما بایستی در آزمون یؤس نمره 100 اخذ کنیم تا در رشته های برتر (پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی) قبول شویم؟
خیر! با توجه به رقابت بسیار فشرده و نزدیک، همچنین حضور داوطلبان زیاد از کشورهای همجوار ترکیه مخصوصاً از ایران در سالهای اخیر، گرفتن نمره بالا کاملاً ضروری و لازمه ی قبولی می باشد، ولیکن قبولی تنها با پوئن 100 یک باور غلط و رایج می باشد.
در سالهای اخیر مشاهده شده است که سطح سختی و دشواری آزمون دانشگاهی خیلی بالا بوده و بیشترین نمره اخذ شده فرضاً 96 بوده است.
برعکس این قضیه نیز صادق است، طوریکه در آزمونهای آسان یوس برخی دانشگاه ها تعداد افرادی که نمره 100 گرفته اند بعضاً نزدیک 40، 50 نفر تخمین زده می شود (بیشتر از ظرفیت رشته های پرطرفدار).
شرط سنی در آزمون یوس
مهمترین و تنها عامل مهم در ارزشیابی آزمون YÖS ، پوئن و نمره ی شما می باشد. در موارد استثنائی که نمره چند دانشجو در شرایط مساوی و برابر قرار میگیرد دانشگاه معمولاً در وهله دوم از روی معدل دبیرستان آنها اقدام به جذب دانشجوی برتر میکند.
در برخی موارد نیز که هر دو دانشجو با شرایط مساوی از لحاظِ معدل نیز یکسان می باشند دانشگاه، دانشجوی داری سن کمتر را جذب میکند.
در برخی از دانشگاه ها مانند استانبول، شرط سنی بعد از نمره آزمون، دومین اولویت برای مقایسه دو دانشجوی هم سطح می باشد.
بنابراین احتمال بررسی و ارزیابی از روی سن معمولاً ضعیف می باشد.
بهترین زمان ثبت نام در آزمون یوس
بهترین زمان ثبت نام، بعد از اعلام شرایط همه دانشگاه ها و مقایسه شرایط، تاریخ، ظرفیت و دیگر پارامترها، می باشد (که تقریباً از بهمن ماه شروع شده و تا اردیبهشت ادامه دارد).
گفتنی است ثبت نام آزمون یوس ترکیه مانند آزمون SAT نمی باشد که بعد از اتمام ظرفیت امتحان، سایت ثبت نام مسدود گردد، بلکه برای ثبت نام آزمون یؤس تا آخرین روز ثبت نام فرصت خواهد بود.
بنابراین صبر تا دقیقه نود برای انتخاب بهترین گزینه توصیه ما می باشد (زمان تقریبی: دهه ی اول فروردین ماه).
مدارک برای ثبت نام در آزمون یوس
برای ثبت نام آزمون یوس ترکیه تنها پاسپورت، عکس و همچنین واریز مبلغ ثبت نام کافیست.
با توجه به مفهومی بودن برخی سؤالات سالهای اخیر(مخصوصاٌ سؤالات هوش) توانایی خواندنِ رویِ سؤال و درکِ مطلب بسیار مهم خواهد بود، بنابراین تسلط نسبی داوطلبان به زبان ترکی در راستای پاسخگوئی به سؤالات یؤس، پارامتری مهم می باشد.
آیا مدرک زبان لازمه ی شرکت در آزمون یوس ترکیه در تبریز می باشد؟!
لازم به توضیح است که مدرک زبان پس از قبولی داوطلب در آزمونِ یؤس و در مراحل ثبت نام نهایی در دانشگاه در کنار مدارک دیگر و نیز واریز شهریه ترم اول مورد نیاز خواهد بود که داوطلبان با ارائه مدرک تؤمر یا معادل جایگزین آن در دانشگاه مربوطه وارد دانشگاه خواهند شد، در صورت عدم ارائه این مدرک داوطلبان ملزم به گذراندن یک سال دوره حاضیرلیک(کالجِ زبان) خواهند بود.
در صورت انگلیسی زبان بودنِ دانشکده ی مربوطه، داوطلب بایستی مدرک انگلیسی معادل ارائه نمایند.
شهریه دانشگاههای دولتی کشور ترکیه
دانشگاه های ترکیه مانند دانشگاه های ایران داری شهریه مصوب و عین هم نیستند و شهریه رشته های مختلف دانشگاه های متفاوت کشور ترکیه با یکدیگر فرق دارد.
رشته های غیر از پزشکی و دندانپزشکی معمولاً دارای شهریه سالانه ای بین بازه ی تقریبی 800 لیر تا 3000 لیر می باشند.
رشته های پزشکی و دندانپزشکی و داروسازی نیز شهریه های متفاوتی در دانشگاه های مختلف دارند.(تقریباً مابین 2000 لیر تا 20000 لیر)
کلاس های آموزش آزمون یوس
باتوجه به تمایل فارغ التحصیلان به ادامه تحصیل در کشورهای خارجی و مخصوصاً ترکیه، آزمون ورودی به دانشگاه های ترکیه (YÖS) در سالهای اخیر مورد استقبال قرار گرفته است.
در کنار مزایا و منافع این تصمیم برای دانش آموزان متأسفانه بسیاری از افراد، آموزشگاه های علمی، مؤسسه ها، مشاورین کنکور ایران، مدارس غیرانتفاعی، مهدکودکهای شخصی، آموزشگاه های زبان، مراکز صدور فوری دیپلم فنی و… بدون کوچکترین تجربه و حتی بدون شناخت جزئی از آزمون یؤس در حالی که حتی تلفظ صحیح (YÖS) را نیز نمیدانند.
بدون اینکه سرنوشت، آینده و وقت داوطلب برایشان از اهمیت برخوردار باشد اقدام به برپایی کلاس یؤس و ارائه مشاوره در این زمینه مینمایند که نتیجه ای جز اتلاف وقت و سرمایه خانواده ها و مهمتر از آن منحرف شدن دانش آموزان از مسیر منطقی و اصلی در پی نخواهد داشت.
بنابراین توصیه ما به خانواده های عزیز تحقیق، شناخت درست و نهایتاً تصمیم گیری منطقی در انتخاب مرکز مناسب جهت آموزش دوره های یؤس میباشد.
داوطلبان شرکت کننده در آزمون یوس بیشتر از کشور های زیر می باشند:
- افغانستان
- ایران
- آلمان
- بلغارستان
- قرقیزستان
- آفریقا
- کنیا
- مالاوی
- مصر
- سوریه
- تونس
جهت مشاوره تحصیلی در ترکیه با شماره زیر در واتساپ در تماس باشین
تلفن تماس: ۰۰۹۰۵۵۲۳۲۱۱۰۱۹